Аюрведа: постуємо по-новому

Ура! Весна! А значить, прийшов час очистити організм і скинути кілька зайвих кілограмів
Ви, напевно, помічали, що ранньою весною люди частіше хворіють, стають дратівливими і образливими. Згідно аюрведе (в перекладі з санскриту — «наука правильного життя»), це відбувається не тільки через нестачу вітамінів і сонця, але і з причини зашлакованості організму. Поліпшити самопочуття допоможе суворий, але тривалий піст.
Основные принципи харчування. Аюрведичний очищувальний піст триває від 5 днів до двох тижнів. Доведеться відмовитися від м\’яса, сиру, яєць і тваринного жиру — вершкового масла, сметани. Крім цього, не рекомендується їсти сирі фрукти і овочі. Дозволяється їх гасити і готувати на пару.
Під час посту меню буде складатися з гречаної і рисової каші, макаронів, овочевих бульйонів і рагу, а також чаю, води і яблучного соку. Крім того, потрібно приготувати топлене масло Гі (Дхі) і додавати у каші.
Рецепт приготування. Наріжте масло на шматочки по 100 г і покладіть в каструлю. Топіть його деякий час на середньому вогні, перевертаючи, щоб спливав повільно, не шипіла і не ставало коричневим. Коли масло розтане, додайте вогонь і доведіть до кипіння. Коли поверхня покриється пухирцями піни, обережно перемішайте і відрегулюйте вогонь до дуже слабкого.
Нехай кипить не закритим і без помішування, поки желатинові білкові маси не осядуть на дно каструлі і не змінять свій білий колір на золотисто-коричневий і поки тонка скоринка на поверхні майже нерухомого масла не стане прозорою. Шумівкою зніміть тонку суху скоринку з поверхні олії, покладіть в банку і відставте в сторону.
У цей момент зверніть увагу на колір і аромат прозорого олії. Якщо осад на дні каструлі не золотисто-коричневий, а темніше, якщо запах олії надто сильний або якщо темний колір його — це означає, що масло готувалося занадто довго або на дуже сильному вогні. В цьому випадку я пропоную викинути опади, масло можна використовувати. Проте наступного разу треба постаратися регулювати вогонь під час приготуванні.
Мед і східні прянощі. В аюрведі меду відводиться почесне місце, так як він активізує обмінні процеси і сприяє омолодженню організму. Тільки їсти мед можна по трохи-не більше чайної ложки в день, розбавивши в 100мл води.
Імбир, насіння кардамону, каррі, перець чилі, кориця — додавайте ці прянощі в каші і овочеві бульйони. Звичайно, не забудьте про чай з імбиром і медом — це корисно і смачно.
Пийте воду і чай. Протягом дня слід випивати не менше 2 л води. Готуйте чай з лікарських трав. Наприклад , з ромашки, м\’яти. Не забувайте і про шипшину. З нього виходить прекрасний вітамінізований напій.