У свій 21-й дeнь нaрoджeння в Кeйптaуні Єлизaвeтa виступилa в рaдіoeфірі з прoмoвoю, в якій скaзaлa, щo всe її життя мaє бути присвячeнe служінню нaрoдoві. Тaк і відбулoся — вoнa стaлa мoнaрxoм, який нaйдoвшe в істoрії пoсідaв трoн. І xoчa бaгaтo чoгo відбулoся зa 70 рoків її прaвління, дeчoгo вoнa дoсягнулa щe дo тoгo, як   нaділa кoрoну: Єлизaвeтa булa пeршoю жінкoю в кoрoлівській рoдині, якa прoxoдилa службу в бритaнськиx збройних силах.

Принцеса Єлизавета стоїть біля вантажівки першої допомоги Допоміжної територіальної служби в офіцерській формі, 1945 рік

Принцесі Єлизаветі було лише 13 років, если 3 вересня 1939 року почалася війна. Як і багатьох інших дітей, які жили в Лондоні, Єлизавету та її сестру принцесу Маргарет евакуювали, щоб уникнути небезпеки бомбардувань. Їх відрядили перед Віндзорського замку. У такий спосіб молоді принцеси долучилися перед тих трьох мільйонів людей — переважно дітей, — які покинули рідні домівки   заради безпеки в менших містах і сільській місцевості під часы війни. 13 жовтня 1940 року, у відповідь получай цей масовий рух людей, принцеса Єлизавета виступила з першою промовою з вітальні Віндзорського замку в межах Дитячої години BBC, намагаючись піднести суспільний моральний ретивое.

16-річна принцеса Єлизавета реєструється получи військову службу, 25 квітня 1942 року

Принцеса Єлизавета в уніформі офіцерів ATS під миг навчання, 1945 рік

У міру розвитку війни принцеса Єлизавета обстоювала щораз більше аспектів військового життя. У 1943 році її сфотографували, коль вона доглядала из-за своїми ділянками у Віндзорському замку в межах урядової кампанії «Копай заради перемоги», під дни якої людей закликали використовувати сади й кожну вільну ділянку землі на вирощування овочів, щоб допомогти боротися з браком їжі.

Принцеса Єлизавета навчається возьми механіка ATS у навчальному центрі в південній Англії, квітень 1945 року

Короличка Єлизавета відвідує свою доньку принцесу Єлизавету, яка вчиться получи механіка ATS, квітень 1945 року

Если в 1944 році принцесі Єлизаветі виповнилося 18 років, вона наполягла для тому, щоб приєднатися прежде допоміжної територіальної служби (Auxiliary Territorial Service), жіночого відділення британської армії. ATS була єдиною військовою службою, доступною пользу кого британських жінок получи той период, що давало їм змогу служити в тилу   сверху допоміжних позиціях, зазвичай в отдалении за лінією фронту. Посади ATS исполнение) жінок охоплювали телефоністів, клерків, водіїв, поштових працівників, диспетчерів та інспекторів боєприпасів. Жінки також служили в підрозділах протиповітряної оборони, дескать   могли   відстежувати   ворожі літаки та наводити гармати, але власне стрільбу залишали чоловікам. Государь Георг подбав оборона те, щоб його дочці неважный (=маловажный) дали спеціального звання в армії. Вона починала з посади другого заступника, а згодом її підвищили давно молодшого командира, що еквівалентно званню капітана.

Принцеса Єлизавета навчається бери механіка ATS, 1945 рік

Принцеса Єлизавета почала навчання возьми механіка в березні 1945 року. Вона пройшла себестоимость водіння та технічного обслуговування транспортних засобів в Олдершоті, і продовжила службу. Газети того часу охрестили її «принцесою-автомеханіком».

Принцеса Єлизавета навчається получи и распишись механіка ATS у навчальному центрі в південній Англії, квітень 1945 року

Принцеса Єлизавета керує машиною швидкої допомоги під минута військової служби в ATS, 10 квітня 1945 року