Чи корисна жирна їжа, або новий погляд на їжу

Виявляється, щоб зберегти стрункість, зовсім не потрібно відмовлятися від жирної їжі
Ми звикли вважати, що жирна їжа шкідлива. Нібито від нього повніють, та ще й цей небезпечний холестерин… Так все ж, чи корисна жирна їжа? Новітні дослідження вчених доводять, що жир вкрай необхідний для нормального функціонування людського організму. Стоп! А як же боротьба із зайвою вагою? Не переживай, виявляється, жир жиру ворожнечу. Якщо спожити “правильні” жири, то це піде тільки на користь твоїй фігурі, шкірі і волоссю.
Для чого моєму організму потрібен жир?
У ньому містяться життєво важливі поживні речовини, які входять до складу всіх клітин людського тіла. Головний мозок складається з жирової тканини, і нервові клітини також захищаються “жирової сорочкою”. Тому недолік жиру в першу чергу позначається на інтелекті. Особливо це помітно у маленьких дітей: розсіяна увага, зниження успішності, проблеми з пам\’яттю. Жири є вихідним матеріалом для синтезу багатьох гормонів в людському організмі. Якщо в організмі жінки не вистачає жиру, вона не здатна до зачаття.
Чому в холодних країнах їжа жирніше?
Жир зігріває і дає енергію. У холодному російському кліматі необхідно щоранку з\’їдати невеликий шматочок вершкового масла. Це забезпечить організму теплоізоляцію.
Всі жири корисні для здоров\’я?
Головний принцип — чим натуральніше, тим краще. Обирай жиросодержащие продукти, які не пройшли термічну обробку. Корисні рослинні жири в складі насіння і горіхів, авокадо, жирні сорти риби, лляне і конопляне олії. Наш організм не здатний виробляти жирні кислоти самостійно, тому ми повинні отримувати їх з їжею.
Скільки жиру повинно бути “на тарілці”?
40% калорій денного раціону має надходити з жирною їжею. Жири відіграють важливу роль у процесі метаболізму. При їх нестачі твій організм починає переробляти жир вуглеводи. Це гальмує обмін речовин і провокує розвиток цукрового діабету.
Я схудну, якщо буду їсти жирну їжу?
У разі якщо досі основу твого раціону становили вуглеводи, то так. При сидячому способі життя потрібно зменшити кількість вуглеводів на користь жирів. Багата ними їжа не тільки швидше насичує, але й сприятливо позначається на розумовій діяльності та загальному тонусі. До того ж ти мимоволі з\’їси за день менше. Дієтологи рекомендують виключити з раціону газовані напої. Приблизно третина всіх калорій за день ми отримуємо з напоїв. Перейди на воду і чай — одне це вже допоможе знизити вагу.
Від яких продуктів варто відмовитися?
Кондитерські вироби, цукерки з начинкою, чіпси і картопля фрі містять у великій кількості так звані трансжири — видозмінені жирні кислоти, яких немає в сирих продуктах. Трансжири утворюються в результаті високотемпературної обробки рослинної олії або при смаженні на маргарині. Вони дуже калорійні і вкрай небезпечні для здоров\’я. Уникай важкого для печінки пальмової олії. Воно входить до складу деяких сортів шоколаду і “швидкої” локшини. До речі, в Америці виробників продуктів зобов\’язали попереджати споживачів про наявність трансжирних кислот, повідомляючи про це на упаковці.
Навіщо потрібні омега-3 жирні кислоти?
Омега-3 жирні кислоти необхідні для мозку, зору і судин. Ці речовини, що містять в холодноводних видах (оселедець, скумбрія, тунець, макрель, осетер і анчоуси), знижують ризик серцево-судинних захворювань та інсульту, необхідні у боротьбі з гіпертонією, депресією, болями в суглобах, а також у профілактиці шкірних захворювань. Норма для дорослої людини становить 1г омега-3 на добу. Ця кількість міститься у 50г риби або 15г волоських горіхів. Іншими джерелами корисних омега-3 кислот є ріпакова олія, брокколі, квасоля, шпинат, листя винограду, китайська і кольорова капуста.